Naoko jednoduchý design tohoto bytu překvapí spoustou precizních detailů

0
72

Další povedená rekonstrukce na klíč z dílny studia .archstyl představuje profesionální přístup od nápaditého návrhu až po precizní řemeslné vypracování každého detailu.

Rozloha: 75 m2, třípokojový byt

„Na první pohled může tento byt působit jednoduše. Když se však lépe rozhlédnete, naleznete precizní detaily. Právě ty tvoří celkový dojem z interiéru.“ – Pavel Gašpar, designér, archstyl.com

Přeměna dvou garsonek na třípokojový byt
Když se z mladého páru stala tříčlenná rodinka, jejich dvougarsonka už nesplňovala požadovaný standard. Nemuseli se však přestěhovat. Spojili ji se sousedící jednogarsonkou, kterou před lety koupili jako investiční nemovitost k pronajímání. Samozřejmě, taková změna si vyžádala komplexní rekonstrukci obou prostorů k vytvoření optimální dispozice.

kuchyň s jídelnou: kuchyňská minimalistická stěna, která ukrývá potraviny a spotřebiče, s osvětlenou linkou a náladovým podsvícením záclon
Kuchyňská stěna s dekorem světlého dubu ukrývá potravinové skříňky spolu s lednicí a mrazákem. Všimněte si také kombinace osvětlení linky, bodových svítidel, designového lustru i náladového podsvícení záclon. Foto: Marián Svítek/Bold Digital

Studio .archstyl si našli majitelé na webu, zalíbili se jim jejich čistá nápaditá řešení i preferovaný moderní styl s prvky skandinávského designu. Slovo dalo slovo a tento poměrně rozsáhlý projekt mohl začít. Důkladná rekonstrukce si vyžádala komplexní výměnu všech starých rozvodů a vyčištění prostoru od podlahy až po strop. Kromě nosné stěny nezůstal v bytě „kámen na kameni“.

Silnou vrstvu škváry pod původní podlahou využili autoři k osazení podlahových konvektorů, které nahradily stará topná tělesa, což pomohlo i vizuální stránce interiéru. Výsledkem je komfortní třípokojový byt se dvěma koupelnami, jasným oddělením noční části s orientací na sever a dobře prosvětlené společenské zóny s okny na jih.

Aby vstupní hala se širokým průchodem do obývacího pokoje působila kompaktně, designéři překryli kostrbatou nosnou příčku z obou stran čistou linií vestavěného nábytku na míru. Šatní skříně v hale až do výše stropu tak plynule obcházejí příčku dělící ji od obývacího pokoje. Zde zase plná dvířka střídá knihovna s jednoduchým rastrem otevřených polic, přímo napojená na opět plná dírka kuchyňské stěny. Tento prvek velmi pomohl nejen po designové stránce, ale přinesl nenápadně ukrytý bohatý úložný prostor.

Odvážná přeměna třípokojového bytu na dvě samostatně fungující jednotkyOdvážná přeměna třípokojového bytu na dvě samostatně fungující jednotky
„Kvůli úspoře prostoru, a abychom se vyhnuli kolizi dvou dveřních křídel, jsme zvolili při vstupu do rodičovské koupelny přímo z ložnice posuvné dveře do příčky.“ – Zoltán Horváth, autorizovaný architekt, archstyl.com

nadčasový neutrální interiér v minimalistickém skandinávském stylu se stěnou s úložnými prostory v obýváku, která plynule přechází do kuchyňské linky
Nadčasový neutrální základ celého interiéru oživují barevné doplňky a designové solitéry.

Výběr materiálů je minimální a tvoří neutrální nadčasový podklad pro barevné akcenty doplňků a designových kousků. Teplo domova vnáší hlavní materiál – přírodní dub. Doplňuje jej světlejší verze na vestavěném nábytku a jemný dekor bílého mramoru s šedými žilami v kuchyni a koupelně. Třetí doplňková barva je tmavší antracit, který se zde objevuje na kuchyňské pracovní desce z Corianu i na části designového koberce v obýváku.

Společenská zóna působí na první pohled velmi jednoduše a úhledně, což byl i záměr jejích autorů. Všechno zde má své místo. Neutrální základ osvěžil krásný jídelní stůl s designovými židlemi i milá dvojice konferenčních stolků. Velkorysé sedačce ve tvaru L vybrali autoři odolný potah ve světlých béžovo-zelených tónech. Nepoutá pozornost a přispívá k prosvětlení prostoru.

interiér obývací pokoj propojený s kuchyní v jemných pastelových a světlých barvách a v minimalistickém skandinávském designu, s nadrozměrným zrcadlem, které opticky zvětšuje místnost
1 Společenskou zónu prosvětlují velkoplošná okna, jejichž účinek ještě násobí jemné zářivě bílé záclony sahající od stropu až po podlahu.
2 Skvělý nápad byl osadit na zeď mezi okny velké zrcadlo, které navozuje dojem dvojnásobného prostoru. Foto: Marián Svítek/Bold Digital

„Před umístěním velkoplošných zrcadel se ujistěte, jaká část interiéru se v nich odráží. My jsme je zvolili tak, že pomáhají navodit dojem mnohem většího bytu.“

Předchozí článekTěchto 9 kroků dostane vaše pokojíčky po zimě do perfektní formy
Další článekKolové rypadlo: Spolehlivý stroj pro různé zemní práce